ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

Ο νέος κύκλος δράσεων του Μουσείου «Μουσικά χωριά στην πόλη - Ζωντανή μουσική κληρονομιά στον αστικό χώρο», (2024-2025) ανοίγει φέτος με τη μουσική εκδήλωση «Η άνοιξη της πολυφωνίας στην πόλη», με το Πολυφωνικό Καραβάνι και την Κοινότητα της Πολυφωνίας, ένα αφιέρωμα σε κοινότητες που καλλιεργούν το πολυφωνικό τραγούδι στην πόλη.
«Από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, πριν τρεις δεκαετίες, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι των φωνών. Στα σεμινάριά του Μουσείου έσμιξε ο πυρήνας που το 1996 δημιούργησε το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το 1998 την ΑΜΚΕ «΄Απειρος», ξεκινώντας το Πολυφωνικό Καραβάνι. Τώρα που το Πολυφωνικό Καραβάνι έχει κλείσει είκοσι έξι χρόνια διαρκούς ταξιδιού και αναγνωρίστηκε παγκόσμια, αποτελώντας την πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η «Χαονία» επιστρέφει στην αλλοτινή αφετηρία της, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Και αν τότε ξεκινούσαν μόνοι, μια τετραμελής παρέα, τώρα επιστρέφουν με τους κατοπινούς συνταξιδιώτες τους, μέλη και από άλλες πολυφωνικές συντροφιές καθώς και μαθητές τους στα εργαστήρια πολυφωνίας, αφιερώνοντας αυτή την επιστροφή σε έναν από τους σημαντικότερους καρπούς του Πολυφωνικού Καραβανιού, την Κοινότητα της Πολυφωνίας. Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, αυτό το μονάκριβο στολίδι του λαϊκού πολιτισμού, από την παραμεθόρια Ήπειρο έχει περάσει πια και στις πόλεις και η κοινότητά του όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα αλλιώτικο μουσικό χωριό στην καρδιά της πόλης».
 
19:30 Συνομιλία με τα μέλη των πολυφωνικών κοινοτήτων
Συντονίζουν οι: Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά
Μια συζήτηση που επιχειρεί να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα μέλη των κοινοτήτων της πολυφωνίας συνοδοιπόρους στο μουσικό ταξίδι του πολυφωνικού τραγουδιού και όσα η συμπόρευση αυτή προσφέρει σε ανθρώπους της πόλης.
 
20:30 Μουσική εκδήλωση
Τραγουδούν: Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Πολυφωνικό σχήμα «Δελβινιώτικα», Πολυφωνικό Κοσοβίτσας, «Πολύφωνο» - Εργαστήρια Πολυφωνίας Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ), Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ)
 
Παίζουν και ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια οι μουσικοί: Τάσος Μαγκλάρας (κλαρίνο), Νίκος Χαλκιάς (λαούτο), Βαγγέλης Χούσε (βιολί), Ηλίας Μούτσο (ηπειρώτικο ντέφι), Αλέξανδρος Μαγκλάρας (τραγούδι)
Στην αυλή του Μουσείου (Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο
τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 09:00-15:00)

Το Εργαστήρι Πιολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ, με δασκάλους τους ''κυρατζήδες" του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλίκη Γκανά και Αλέξανδρο Λαμπρίδη, συμμετείχε στην εκδήλωση "Με όχημα τη μουσική" που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Δεκαέξι μέλη του Εργαστηρίου τραγούδησαν τραγούδια από διαφορετικές περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Αξιοποιήθηκε η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών, με εναλλαγές τους στους ρόλους σε κάθε τραγούδι, παρουσιάζοντας τους καρπούς της μαθητείας τους στις "Πέμπτες της πολυφωνίας" που ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια, τότε στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων. Το στερνό τραγούδι που παρουσίασε το Εργαστήρι ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Φανής Δημοπούλου από το Δολό Πωγωνίου που "χάθηκε" στην εκπνοή του 2023. 

Η “καρδιά” της πόλης, τον Μάιο αντηχεί πολυφωνικά τραγούδια. Από εκείνα που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, “ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις”. Από εκείνα που, όπως λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, “ταξιδεύουν τις λέξεις σαν άγρια άλογα στον αέρα”.

Τρία απογεύματα γεμάτα πολυφωνία, με μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους. Με κάλεσμα του παγκoσμίως αναγνωρισμένου Πολυφωνικού Καραβανιού, το This is Athens – City Festival 2024 πλημμυρίζει πολύφωνες φωνές.

Μια γενναιόδωρη κι υποσχετική αίσθηση της “άνοιξης της πολυφωνίας”, τις μέρες που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Κάθε μέρα, από τις 19:00 ως τη δύση του ήλιου.

 

Στο τριήμερο συμμετέχουν δεκατέσσερα πολυφωνικά σχήματα:

Κυριακή 12 Μαίου, στο άνδηρο του Πικιώνη στο λόφο των Μουσών
“Δελβινιώτικα”, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών “Χάονες” και φωνητικό σύνολο “Ιώ” (πολυφωνίες από Βώλακα, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία).
Τρία πολυφωνικά σχήματα αποδήμων από την “απέκει” Ήπειρο και το Πωγώνι και ένα γυναικείο σύνολο που ερμηνεύει άλλες ελλαδικές κι ελληνόφωνες πολυφωνίες. Στο λόφο των Μουσών, αντίκρυ στην Ακρόπολη, με φυσική ακουστική!

Δευτέρα 13 Μαΐου στα σκαλιά της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην Αιόλου
Δίβρη, Κοσοβίτσα, Μουργκάνα, Εργαστήρι Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, “Πολύφωνο” (Εργαστήρι ΚΕΜΦΑ), “Πολυφωνικό Καφενείο”.
Έξι σχήματα από διαφορετικές γενιές και προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, σε μια υποσχετική συνάντηση που αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας στις πόλεις σήμερα.

Τρίτη 14 Μαίου στον πεζόδρομο της Αδριανού στην αυλή του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς
Χλωμό Άνω Πωγωνίου, “Lot Kurbeti” (αλβανική πολυφωνία) και πολυφωνικό σύνολο “Χαονία”.
Τρία από τα γνωστότερα και πλέον διαχρονικά πολυφωνικά σχήματα, με περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής το καθένα, πρωτεργάτες στο Πολυφωνικό Καραβάνι, με σημαντικές διεθνείς διαδρομές και επιβραβεύσεις, σε μια υποσχετική σύναξη. Μαζί και οι “Ιώ” σε διφωνίες του Βώλακα και της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας, ανήμερα στην “Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού” που γιορτάζεται κάθε 14 Μαίου.

 

Μια ανοιξιάτικη γιορτή πολυφωνίας στήνεται το απόγευμα στην πόλη, εκτροχιάζοντας τις προσωπικές διαδρομές, στήνοντας απρόσμενα μουσικά οδοφράγματα, ζωντανεύοντας τα σταυροδρόμια σε ξέφωτα πολυφωνίας μέσα στην πόλη, παρακινώντας σε συνάντηση, σμίξιμο μέσα από τη διαφορετικότητα, όπως η ίδια η πολυφωνία.


https://cityfestival.thisisathens.org/karavani-12-el/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR29Cice9DMKX7ex-9F_Vzn82Ziv9_fP0sizaf6PHh4qDk50HBo2k01owd0_aem_AcqEC3LxEbdQO3rlD3JokmuKE2K1b7VJzWwg1XzYzpuj31uKEB47blQe0uwRFpF2i0q7irdwU3JM5L7hvGyH5JF9

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Σάββατο 15 Ιουνίου, 9 μμ, Θέατρο Πέτρας

 

Η «Άπειρος» Πoλυφωνικό Καραβάνι και η κοινότητα της πολυφωνίας, γιορτάζουν φέτος τα 25 χρόνια των Μεγάλων Γιορτών Πολυφωνικού Τραγουδιού, προσκαλώντας στη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Στην πιο όμορφη γιορτή, την πιο υποσχετική πολυφωνίας. Τον νέο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών! 

Οι Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού αποτελούν τα κορυφαία πολυφωνικά ανταμώματα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το 2000 και το θέατρο «Παλλάς», συνεχίζοντας από το 2002 στο Θέατρο Πέτρας, αναδεικνύουν, σε βάθος χρόνου, τη διάδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Οι Μεγάλες Γιορτές έχουν καθοριστική συμβολή στην προβολή της ηπειρώτικης πολυφωνίας και τη διαρκή ανανέωση της κοινότητας πολυφωνίας, έχοντας πάρει ξεχωριστή θέση στην ετήσιο κύκλο των φίλων του πολυφωνικού τραγουδιού και της ζώσας παράδοσης.

Πολλές δεκάδες είναι οι πολυφωνικοί όμιλοι και τα σχήματα, πολλές εκατοντάδες οι βιωματικοί και οι νέοι ερμηνευτές που έχουν ανταμώσει και τραγουδήσει στις Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού όλα αυτά τα χρόνια. Και πολλά είναι τα σχήματα που δημιουργήθηκαν με έναυσμα τις Μεγάλες Γιορτές. Και πολύ περισσότεροι είναι οι νέοι που προσέγγισαν το πολυφωνικό τραγούδι έχοντας εκεί την πρώτη επαφή μαζί του. Η συμβολή των Μεγάλων Γιορτών στην νέα "ανοιξη πολυφωνίας" στις πόλεις, τη διεύρυνση της κοινότητας πολυφωνίας, είναι ανεκτίμητη.

Με τη συμμετοχή σχημάτων και ομίλων από όλες τις γενιές και τις προσεγγίσεις του πολυφωνικού τραγουδιού, με τραγούδια από όλες τις περιοχές του καθώς και από τις άλλες ελλαδικές, ελληνόφωνες πολυφωνίες (Βώλακας, Κάτω Ιταλία) και την αλβανική πολυφωνία, η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 αποτελεί ένα κορυφαίο αντάμωμα, με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού και το πάθος του Πολυφωνικού Καραβανιού. Μια μονάκριβη γιορτή πολυφωνίας που αναδεικνύει όλο τον πλούτο και την ποικιλία της κοινότητας πολυφωνίας και του πολυφωνικού τραγουδιού.

Συμμετέχουν τα πολυφωνικά σχήματα και οι όμιλοι «Δελβινιώτικα», Δίβρη, Κοσοβίτσα, LOTKURBETI” (Αλβανία), Μουργκάνα (Ομοσπονδία), «Όμορφη Χειμάρρα», «Πολύφωνο» (ΚΕΜΦΑ),«Χαονία», τα σχήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες» και του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το φωνητικό σύνολο «Ιώ» (διφωνίες Βώλακα, Κάτω Ιταλίας). Ξεχωριστά τιμητική η συμμετοχή βιωματικών ερμηνευτών, ανάμεσά τους η Ασπασία Βασιλείου Τσίπη που ταξιδεύει ειδικά από τη Δρόβιανη, η Μαριάννα Τζήμα από την Καστάνιανη.

Και δίπλα στις υπέροχες φωνές, εξαιρετικοί μουσικοί, ο Χρήστος Δανάκης με γκάιντες από Θράκη, Μακεδονία και η ηπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα με πολυφωνικά τραγούδια με οργανική συνοδεία καθώς και σε ηπειρώτικους σκοπούς, χορούς και τραγούδια στην κορύφωση της γιορτής!

Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2024 είναι μια εξαιρετικά γενναιόδωρη γιορτή, αντάξια του γιορτασμού των 25 χρόνων! Και το Πολυφωνικό Καραβάνι, με δικές του δυνάμεις, φροντίζει να γίνει με δωρεάν είσοδο για όλο τον κόσμο, για να χαρούν όλοι το κορυφαίο φετινό πολυφωνικό αντάμωμα! Πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, του κορυφαίου φορέα της ηπειρώτικης αποδημίας, καθώς και του Δήμου Πετρούπολης που ενέταξε την εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δημιουργική και γόνιμη περίοδο, το παγκόσμια αναγνωρισμένο Πολυφωνικό Καραβάνι, η πρώτη και η μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσκαλεί στο επόμενο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών. Αυτό το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 9 μμ, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη!

  Οι «Φωνές της πέτρας» σμίγουν στο Θέατρο Πέτρας, στην πιο μεγάλη γιορτή πολυφωνίας φέτος στην Ελλάδα, που αξίζει να την χαρούμε και να την τιμήσουμε όλοι αντάμα! Με τραγούδια, που, όπως γράφει ο Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Και στην κορύφωσή της, να χορέψουμε όλοι μαζί, στον κύκλο του χορού, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο ένας μαζί με τον άλλον, έτσι όπως μας θέλει και το πολυφωνικό τραγούδι! 

Καλή αντάμωση!

  

Στοιχεία επικοινωνίας:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.polyphonic.gr

www.polyphonniccaravan.gr

 

 

 

 

 

Από το 2016 και την εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το Πολυφωνικό Καραβάνι κάθε άνοιξη αναπτύσει κύκλους δράσεων, προσπαθώντας να αναδείξει αλλά και να συμβάλει στην άνοιξη της πολυφωνίας, έτσι όπως ονοματίζει αυτή την πρωτοβουλία. Το 2024 μερικοί από τους σημαντικότερους σταθμούς της "Άνοιξης της Πολυφωνίας" καθώς και του προγραμματισμού του Πολυφωνικού Καραβανιού είναι οι ακόλουθοι:

9-20 Μαρτίου - Αποστολή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Ήπειρο

18-23 Απριλίου - Αποστολή του Πολυφωνικού Καραβανιού και του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" στο Βερολίνο

28 Απριλίου - το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" στην παράσταση ¨ΡΕΚΒΙΕΜ" στην Πειραματική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

1-8 Μαΐου - αποστολή επιτόπιων καταγραφών στην ¨Ολυμπο Καρπάθου - τα έθιμα του Πάσχα

12-14 Μαΐου - "ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΞΕΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - τριήμερο δράσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού στο πλαίσιο του ATHENS CITY FESTIVAL

15 Μαΐου - γιορτασμός "ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" 2024

17 - 20 Μαΐου - ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ (Μαγιάτικο) ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2024

23 Mαΐου - συμμετοχή σε βιβλιοπαρουσίαση για το λογοτέχνη Χριστόφορο Μηλιώνη

 

Παράλληλα εξελίσσονται μα σειρά δράσεων, όπως κινηματογραφήσεις δράσεων διαφορετικών πολυφωνικών. σχηματων, συνεχείς δημοσιεύσεις υλικών του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο κανάλι του Πολυφωνικού Καραβανιού κα, φυσικά, η λειτουργία των Eργαστηρίων Πολυφωνίας. Νεότερα, σύντομα!

 

 

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com