ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

Το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση για το 2024 στη μουσική σκηνή "Μακάρι" (Ζωοδόχου Πηγής 125, Νεάπολη/Εξάρχεια) την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024. Παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις "ΠΟΛΥΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", με αγαπημένα πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας καθώς και διφωνίες από Βώλακα Δράμας και ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Προσκεκλημένη της "Χαονίας" η εξαίρετη ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΗΜΑ από την Καστάνιανη της Κόνιτσας, με τραγούδια της αγάπης. Kαλή αντάμωση!

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2024
Το ποδαρικό μας στην νέα χρονιά!
 
Αύριο ξεκινά το πρώτο Πολυφωνικό Καραβάνι της νέας χρονιάς! Κάνουμε ποδαρικό στο 2024, παίρνοντας τον δρόμο για τα βορειοδυτικά, για τα βουνά, τα ποτάμια, τις αντάρες. Ανταμώνοντας αγαπημένους ανθρώπους σε αγαπημένους τόπους. Τραγουδώντας τα Φωτοκάλαντα στον τόπο τους, την Δερβιτσάνη, γιορτάζοντας τα Φώτα. Μυώντας νέους συνταξιδιώτες στην παγκόσμια αναγνωρισμένη πρακτική του Πολυφωνικού Καραβανιού. Και κόβοντας και την Πίτα για την νέα χρονιά.
Στην εικόνα, η αξέχαστη κυρά Όλγα Μπίκα από τον Παρακάλαμο στο ξεκίνημα ενός παλαιότερου Χειμερινού Πολυφωνικού Καραβανιού. Η μνήμη τέτοιων ανθρώπων, τέτοιων στιγμών, συνταξιδεύει πάντα μαζί μας, σε κάθε νέο Καραβάνι...

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Για τα 20 χρόνια, τα 3 χρόνια, τον ένα χρόνο…

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 6:30 μμ

 

Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης της UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συμπληρώνονται, επίσης, σε λίγες μέρες, τρία χρόνια από την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την μετ΄ επαίνων εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Πολυφωνικό Καραβάνι, από το 2020, αποτελεί την πρώτη και μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές, αποτελώντας τότε μια από τις μόλις είκοσι πέντε από όλο τον κόσμο διαχρονικά.

Συμπληρώνεται, όμως, κι ένας χρόνος από το στερνό τραγούδι της αξέχαστης Βούλας Μπαϊμάκα, που ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι τραγουδώντας στην πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, παίρνοντας το τραγούδι με την συντροφιά της, τα «Δελβινιώτικα». Αυτή η επώδυνη θύμηση κληροδότησε αέναη οφειλή τιμής και μνήμης και το Πολυφωνικό Καραβάνι προσκαλεί και πάλι σε πολυφωνική σύναξη στον ίδιο χώρο, στο εμβληματικό Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 6 μμ.

Η πολυφωνική σύναξη της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στην Πανηπειρωτική έρχεται ως συνέχεια στο Δεκεμβριανό Πολυφωνικό Καραβάνι 2023 που ταξίδεψε σε Πωγώνι, Δερόπολη, Θεσπρωτία, Γιάννενα από τις 8 έως τις 10 Δεκέμβρη. Έρχεται ως επόμενο βήμα από την ανεκτίμητη Πολυφωνική σύναξη στην Πάτρα την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, που οργάνωσε το Πολυφωνικό     Καραβάνι, με καλωσόρισμα και φροντίδα του Πανηπειρωτικού Συλλλόγου Πατρών, με χαιρετισμό του Δημάρχου της Πάτρας Kώστα Πελετίδη στην κατάμεστη Φιλαρμονική Εταιρία. Κι έρχεται την παραμονή της παρουσίασης του Πoλυφωνικού Καραβανιού στην Ακαδημία Αθηνών, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Ένας Δεκέμβρης της πολυφωνίας, που ξεκίνησε με τετραήμερο Εργαστήρι Πολυφωνίας στον Πύργο της Ηλείας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και με όλα τα άλλα εργαστήρια πολυφωνίας του Πολυφωνικού Καραβανιού σε πλήρη εξέλιξη και με μεγαλύτερη, παρά ποτέ, συμμετοχή! Ένας Δεκέμβρης με πρωτοφανή πυκνότητα δράσης, αφιερωμένος στον ανεκτίμητο Μιχάλη Πασιάκο και στο δικό του παράδειγμα και προτροπή – πυξίδα στην ζωή μας. Ό,τι προκάνουμε μω…

Σε μια τέτοια ροή δράσεων πολυφωνίας εντάσσεται η αυριανή πολυφωνική σύναξη στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που διαχρονικά στηρίζει την δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού. Η σύναξη θα ξεκινήσει εστιάζοντας στην σχέση της Σύμβασης της UNESCO με το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι και το Πολυφωνικό Καραβάνι, με μια λιτή παρουσίαση της εγγραφής τους στο Εθνικό Ευρετήριο και τις Καλές Πρακτικές αντίστοιχα. Και στο κυρίως μέρος, θα συνεχισθεί με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού, με πολυφωνικά σχήματα να εναλλάσσονται σε ένα γαϊτανάκι τραγουδιών από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας ενώ μαζί μας θα είναι και οι Αλβανοί LOT KURBETI, αχώριστοι συνταξιδιώτες της κοινότητας πολυφωνίας. Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή σειρά πολυφωνικών σχημάτων: «Δελβινιώτικα», Κοσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», “Lot Kurbeti”, Ομοσπονδία Μουργκάνας, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, «Πoλύφωνο», Xλωμό Άνω Πωγωνίου, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία». Και ο κατάλογος συμμετοχών διαρκώς πληθαίνει!

Καλή αντάμωση, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μμ στο Πνευματικό Kέντρo Hπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος. Είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη!

ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΑ ΦΑΝΗ...
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
 
"Πρωί πρωί μεσάνυχτα
ήρθες με τον αγέρα
κι είδα τον κόρφο σου ανοιχτό
κι είπα πως είναι μέρα"
 
Ήταν πριν τριάντα χρόνια, ένα Κυριακάτικο πρωινό, σε μια εκδήλωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο Μέγαρο. Δύο νέοι μαγεύονται από ένα τραγούδι που ακούν με μια κυρά. Από την επόμενη μέρα πασχίζουν να το ξαναβρούν, να το ξανακούσουν. Αναζητώντας αυτό το τραγούδι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το Πολυφωνικό Καραβάνι.
Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και σειρά από Πολυφωνικά Καραβάνια, μέχρι, τελείως τυχαία, ένας από τους δύο νέους της αρχής, μαζί με την νεότερη "κυρατζή" εκείνης της περιόδου βρεθούν εμπρός στην ίδια γυναίκα, στο σπίτι της, στην Πωγωνιανή και να χαρούνε ζωντανά πάλι από την ίδια το τραγούδι εκείνο. Το τραγούδι που στάθηκε η αφορμή, το έναυσμα, η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, αλλάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων,
Η γυναίκα αυτή ήταν η κυρά Φανή Δημοπούλου, από το Δολό Πωγωνίου. Περίφημη για το τραγούδι της σε όλη την περιοχή και ευρύτερα, ένα Πωγωνίσιο αηδόνι! Η κυρά Φανή, στα δεκαέξι της αντάρτισσα στο βουνό, μετά στην προσφυγιά, "έφυγε" προχθές στα 93 της και σήμερα κηδεύθηκε στο Άργος Ορεστικό, πατρίδα του συζύγου της. Η κυρά Φανά που μας τίμησε με την συμμετοχή της στο Πολυφωνικό Καραβάνι ξανά και ξανά, παίρνοντας μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Η κυρά Φανή που ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δολού Πωγωνίου δισκογράφησε, είτε σε μονωδίες, είτε σε πολυφωνικά, σε δύο εκδόσεις και έτσι μπορούν να την χαίρονται και όσοι δεν την πρόφτασαν ή δεν αξιώθηκαν να σιμώσουν κοντά της. Η κυρά Φανή που η φίλη της Φεβρωνία Ρεβύνθη πρόλαβε να καλέσει και ξανά στις εκπομπές της, στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Η κυρά Φανή που θα είναι για πάντα αναφορά και στην καρδιά όσων αγαπάμε το πολυφωνικό τραγούδι.
Το Πολυφωνικό Καραβάνι στο πρόσωπο της Φανής Δημοπούλου αποχαιρετά την ίδια την αφορμή της αρχή του, το πρώτο θάμπος, το πρώτο κινητήριο έναυσμα. Μια κορυφαία εκπρόσωπο του πωγωνίσιου πολυφωνικού τραγουδιού, από τις στερνές μορφές τέτοιας αξιοσύνης και διαδρομής. Θα την έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Τα τραγούδια της θα μείνουν αθάνατα και θα την ανασταίνουν.
 
Στο βίντεο η κυρά Φανή στο Πολυφωνικό Καραβάνι 2009, στο Δολό. Με ένα δάκρυ να κυλά στο τέλος του τραγουδιού...
Η κυρά Φανή με τον "κυρατζή" πριν δέκα χρόνια στο Δολό. H κυρά Φανή, με ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των "κυρατζήδων" του Πολυφωνικού Καραβανιού - Αντώνη Έξαρχου, Μαρίας Τσουκαλά, Aλίκης Γκανά κι Αλέξανδρου Λαμπρίδη.
1η Συνάντηση Δικτύου ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ
 
Oλοκληρώθηκε χθες το εναρκτήριο διήμερο του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Συμπεριέλαβε επτά συνεδρίες, αρθρωμένες σε τρεις ενότητες, τις δράσεις ανάδειξης, τα σχέδια διαφύλαξης και την κινητοποίηση κοινοτήτων. Στο πλαίσιό τους πραγματοποίησαν παρουσιάσεις εξήντα φορείς, σχετικά με στοιχεια και πρακτικές της ζώσας παράδοσης. Συντόνισαν μέλη της Εθνικής Επιστημομικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της ΑΠΚ και εκπρόσωποι της ΔΙΝΕΠΟΚ. Στο τέλος κάθε ενότητας παρουσιάσεων ακολουθούσε συζήτηση. Το διήμερο παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, εκπροσωπώντας και άλλους φορείς που είχαν την δυνατότητα να εκθέσουν δείγματα της δουλειάς τους στον χώρο υποδοχής. Ιδιαίτερα γόνιμα ήταν και τα διαλείμματα μεταξύ των συνεδριών, με την αλληλογνωριμία των συμμετεχόντων και την συνέχεια των συζητήσεων από το κυρίως πρόγραμμα.
 
Τo Πολυφωνικό Καραβάνι συμμετείχε στο διήμερο, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΔΙΝΕΠΟΚ. Οι "κυρατζήδες" του Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή 26 Noεμβρίου, παρουσίαση με θέμα "Πoλυφωνικό Καραβάνι, Καλή Πρακτική Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2020). Aλληλεπιδράσεις στοιχείου, πρακτικής και κοινότητας. Παλιά και προβληματοθεσία". Παράλληλα, το Πολυφωνικό Καραβάνι εκπροσωπήθηκε με τους "κυρατζήδες" του στο βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του διημέρου, με θέμα τα 20 χρόνια της Σύμβασης της UNESCO για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την εφαρμογή της στην Ελλάδα. Στην καταληκτική συζήτηση του διημέρου αποφασίστηκε η συνάντηση του Δικτύου ΑΠΚ να θεσμοθετηθεί, να γίνεται κάθε χρόνο, και συστάθηκε άτυπη ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων του Δικτύου, με την εκπροσώπηση τριών από τους συμμετέχοντες φορείς, μεταξύ των οποίων και του Πολυφωνικού Καραβανιού.
 
Η παρακολούθηση του διημέρου εμπλούτισε την γνώση του ευρύτερου πεδίου πρακτικών και στοιχείων, όπως επίσης βοήθησε στην αλληλογνωριμία πολλών από όσους πασχίζουν σε αυτά τα πεδία, την ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας στην προοπτική και άλλων διαδικτυώσεων σε επιμέρους τομείς ή συνέργειες. Και, ως προς αυτό, οι εκπρόσωποι του Πολυφωνικού Καραβανιού, φεύγουν πολύ πιο πλούσιοι, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους από άλλες πρακτικές και στοιχεία, ελπίζοντας στην μελλοντική συνάντηση, δημιουργική μαζί τους στο πεδίο.
 
Η αίσθηση μιας άτυπης, ευρύτερης κοινότητας, η αντυληψη του πλούτου και της ποικιμολορφίας του χώρου της, κυριαρχούν στην απόγευση από την συμμετοχή στο διήμερο με το τόσο πλούσιο πρόγραμμα. Και αν φέτος αυτό συμπεριελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά παρουσιάσεις, ανακοινώσεις και συζητήσεις, του χρόνου, όπως προαανήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΔΙΝΕΠΟΚ στο κλείσιμο του διημέρου, η σκέψη είναι ότι μπορεί να αποτελέσει κάτι πολύ πιο πλούσιο, παίρνοντας τον χαρακτήρα γιορτής. Και όπως είπαν, ερέθισμα ήταν και η αυτοσχέδια μουσική παρέμβαση που προ(σ)κάλεσε το Πολυφωνικό Καραβάνι λίγο πριν το κλείσιμο του διημέρου, τραγουδώντας με φίλους και με δύο από τους ανθρώπους της ΔΙΝΕΠΟΚ στίχους αφιερωμένους στην επόμενη μέρα της τόσο πολύτιμης πρωτοβουλίας:
"Φίλοι καλώς σας ήβραμαν
 
φίλοι κι αγαπημένοι
απόψε όλοι μας μαζί
χαρείτε να χαρούμε
κι αύριο καλές αντάμωσες
ώσπου ν΄ανταμωθούμε"
Θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους της ΔΙΝΕΠΟΚ και τους συνεργάτες τους για την πρόσκληση, την διοργάνωση, την έγνοια για κάθε λεπτομέρεια, την ενθάρρυνση των συμμετοχών. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες για όσα μοιραστήκαμε αυτό το διήμερο, για όσα μπορεί να γεννήσουν την επόμενη μέρα, για την αίσθηση της κοινότητας που απέπνεε η συμμετοχή τους. Καλή αντάμωση στα επόμενα!

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com