Βασικές δράσεις διαρκούς εμπλουτισμού του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού είναι η πραγματοποίηση επιτόπιων οπτικοακουαστικών καταγραφών καθώς και η συλλογή και ψηφιοποίηση παλαιότερων υλικών.
Οι επιτόπιες καταγραφές πραγματοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο των Χειμερινών και των Ανοιξιάτικων Πολυφωνικών Καραβανιών, όπως επίσης στα Μεγάλα Πολυφωνικά Καραβάνια. Οι καταγραφές αυτές οργανώνονται και πραγματοποιούνται συλλογικά, με την αξιοποίηση και την συμμετοχή των συνταξιδιωτών και την εξοικείωσή τους με τις βασικές αρχές και μεθόδους της επιτόπιας έρευνας. Το συνεργείο της «Απείρου» πραγματοποιεί και άλλες καταγραφές, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, όλες τις εποχές του χρόνου, έχοντας διευρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον στη ζώσα παράδοση, τα λαϊκά δρώμενα και πολιτισμό.
Επιτόπια καταγραφή στην Αθήνα, με τον Λαογραφικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών "Χάονες" και στην Δερβιτσάνη
Ο εξοπλισμός για την πραγματοποίηση των καταγραφών ανήκει στην «Άπειρο» και διαρκώς εμπλουτίζεται, καλύπτοντας τα , κάθε φορά, τεχνικά standards της τηλεοπτικής αγοράς. Υλικά από τις επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού μεταδίδονται ή προβάλλονται, κατά καιρούς, σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η αναγνωρισμένη ποιότητα των καταγραφών και της επιμέλειάς τους, προσελκύει προτάσεις οπτικοακουστικής κάλυψης εκδηλώσεων και δράσεων άλλων φορέων και θεσμών, επεκτείνοντας τη δράση της «Απείρου» και σε αυτό το πεδίο.
Eπιτόπια καταγραφή σε Χειμερινό Πολυφωνικό Καραβάνι. Παρακάλαμος 2007 και στην Δερβιτσάνη, 2017
Η συλλογή παλαιότερων υλικών ήταν μια από τις προτεραιότητες της «Απείρου» και οι πρώτοι καρποί της αποτέλεσαν την βάση δημιουργίας του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η συλλογή αυτή συνεχίζεται μεθοδικά και στοχευμένα όλα αυτά τα χρόνια. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του Πολυφωνικού Καραβανιού με τους βιωματικούς ερμηνευτές τόνωσαν την συλλογή παλαιότερων υλικών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι παλαιοί ερμηνευτές δωρίζουν στο Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού υλικά κάθε μορφής, από παλαιές κασέτες ήχου και εικόνας, μέχρι ιδιόχειρες συλλογές στίχων. Η ομάδα εργασίας του Αρχείου, στην συνέχεια, ψηφιοποιεί αυτά τα υλικά και επιστρέφει την πρωτότυπη μορφή τους, συνοδευμένη με ψηφιακό αντίγραφό της, στους δωρητές.
Μέρος της συλλογής είναι η βιβλιογραφία, η δισκογραφία και η φιλμογραφία για το πολυφωνικό τραγούδι που μεταγράφονται ψηφιακά και παίρνουν την θέση τους στην διαρκώς εμπλουτιζόμενες βιβλιοθήκη, ηχοθήκη και ταινιοθήκη του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού που, με την σειρά τους, υποστηρίζουν την λειτουργία των εργαστηρίων πολυφωνίας, τις δισκογραφικές και έντυπες εκδόσεις, καθώς και τις οπτικοακουστικές παραγωγές της «Απείρου».