ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: http://polyphoniccaravan.gr/
Η νέα ιστοσελίδα του Πολυφωνικού Καραβανιού!

 

 

Νέα

 

Σε λίγο καιρό κλείνουν δύο χρόνια από την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού. Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η ομόφωνη και μετ΄επαίνων εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για την πρώτη εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές και μία από τις 29. μέχρι σήμερα διαχρονικά. αναγνωρισμένες Καλές Πρακτικές από τα 180 κράτη - μέρη της Σύμβασης της UNESCO για την ΑΠΚ.

Στην προοπτική της συμπλήρωσης των δύο χρόνων η "Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι αναπτύσσει ένα κύκλο πολύτροπων δράσεων που θα ξεδιπλωθούν σιγά σιγά το επόμενο διάστημα, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της θετικής αξιολόγησης της σχετικής πρότασης στον πλαίσιο της πρόσκλησης για δράσεις ΑΠΚ. Ο κύκλος δράσεων συμπεριλαμβάνει και σειρά δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από τον Απρίλιο του 2022 και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς. Οι καρποί του θα κοινωνηθούν και θα υποστηρίξουν τη συνέχεια της δράσης του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, το Πολυφωνικό Καραβάνι και το πολυφωνικό σύνολο "ΧΑΟΝΙΑ" έχουν την τιμητική τους στο ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, στη ΣΕΡΒΙΑ! Στις 12 μμ, στην ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ οι "κυρατζήδες" του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, προσκεκλημένοι από το Ινστιτούτο Εθνομουσικολογίας, πραγματοποιούν διάλεξη με θέμα:

"ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ"

Το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, στην απαράμιλλη αίθουσα της Ακαδημίας, το πολυφωνικό σύνολο "ΧΑΟΝΙΑ" δίνει συναυλία με θέμα:

"ΑΧΟΙ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ"

Στη συναυλία συμμετέχουν οι MOBA - εξαιρετικό σύνολο της σέρβικης πολυφωνίας, παλιές συνταξιδιώτισσες του Πολυφωνικού Καραβανιού.

 

Αποστολή του Πολυφωνικού Καραβανιού, πλαισιωμένη με το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία", πραγματοποιήθηκε από τις 7 ως και τις 11 Οκτωβρίου 2022 στη Σερβία. Τo πρόγραμμα της αποστολής περιλάμβανε παρουσιάσεις των "κυρατζήδων" του Πολυφωνικού Καραβανιού σε Topola και Βελιγράδι, παρουσιάσεις και συναυλίες του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία", Εργαστήρι Πολυφωνίας στην Topola, επιτόπιες καταγραφές και περιήγηση.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην πανέμορφη Topola, στο πλαίσιο του εκεί Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα "Παραδοσιακή μουσική και Μύθος, από το παρελθόν στο σήμερα". Από μεριάς του Πολυφωνικού Καραβανιού παρουσίασαν το θέμα, σε σχέση με το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, οι "κυρατζήδες" Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά.

Μετά τη σέρβικη και την ελληνική εισήγηση ακολούθησε παρουσίαση τεσσάρων, επιλεγμένων πολυφωνικών σχημάτων με νέους ερμηνευτές από όλη τη Σερβία. Μαζί τους παρουσιάστηκε και το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" που, στο δεύτερο μέρος του προγράμματος πλαισίωσε τους "κυρατζήδες" στο Εργαστήρι Πολυφωνίας όπου συμμετείχαν το σύνολο των νέων, Σέρβων ερμηνευτών καθώς και εθνομουσικολόγοι και άλλοι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

Το τραγούδι που "σύστησε" την Ηπειρώτικη Πολυφωνία στους συμμετέχοντες ήταν το "¨Αιντε Μάρω στο πηγάδι", όπως τραγουδιέται στο Δολό Άνω Πωγωνίου. Η συμμετοχή και η ανταπόκριση των συμμετεχόντων, στηριγμένη και στη σύνθεσή τους και τις δικές τους πολυφωνικές εμπειρίες, ήταν ανέλπιστα θετική, μετά από δύο ώρες οι συμμετέχοντες εναλλάσονταν στους ρόλους και τραγουδούσαν με αυτοπεποίθηση!

Θα θυμόμαστε για πάντα το καλωσόρισμα της ηπειρώτικης πολυφωνίας στην Topola, το Εργαστήρι όπου γνωρίσαμε νέους φίλους και, ελπίζουμε, στο μέλλον συνταξδιώτες στο μεγάλο ταξίδι των φωνών. Θα θυμόμαστε για πάντα την ομορφιά της σέρβικης πολυφωνίας και παράδοσης, όπως τη χαρήκαμε και στο Εργαστήρι αλλά και την παραμονή, στη μεγάλη εκδήλωση στην Τopola, την οποία θα παρουσιάσουμε ξεχωριστά, όπως και το σύνολο της αποστολής στη Σερβία.

Με το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" ταξίδεψαν στη Σερβία, πέρα από τους "κυρατζήδες" Αλίκη Γκανά και Αλέξανδρο Λαμπρίδη, οι Χρήστος Δίπλας, Oυρανία Μπατσινίλα, Κατερίνα Ευθυμίου, Γιώργος Τούτσης, Ιακώβη Ντελέκου. Την αποστολή πλαισίωσε ο Ηλίας Κόλλιας, που είχε αναλάβει τα καθήκοντα της φωτογραφικής καταγραφής της.

Θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ, στο Ινστιτούτο Εθνομουσικολογίας, στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και, προσωπικά, στην παλιά συνταξιδιώτισσα και παντοτινή φίλη Jelena Jovanovic.

Η αποστολή του Πολυφωνικού Καραβανιού και του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" στη Σερβία ήταν πυκνότατη σε πρόγραμμα και πολύτροπη σε δράσεις. Mέσα σε πέντε, ουσιαστικά, μέρες συμπεριλαμβάνονταν συναυλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρι, καταγραφές, συναντήσεις, περιήγηση. Μια κύρια δράση αποτέλεσε η παρουσίαση στο Ινστιτούτο Εθνομουσικολογίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι.

Η παρουσίαση είχε ως θέμα:

"Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι και το Πολυφωνικό Καραβάνι ως Καλή Πρακτική Διαφύλαξής του"

Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι "κυρατζήδες" του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, ενώ, με μουσικά παραδείγματα, πλαισιώθηκαν και από τα μέλη του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" Χρήστο Δίπλα, Ουρανία Μπατσινίλα, Κατερίνα Ευθυ,ίου, Γιώργο Τούτση, Ιακώβη Ντελέκου.

Την παρουσίαση από μέρους του Ινστιτούτου, παρούσας της Διευθύντριάς του κυρίας Τομάσεβιτς, άνοιξε και συντόνισε η Jelena Jovanovic, από τους πρωτοστάτες της πρόσκλησης της αποστολής. Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στα γραφεία του Ινστιτούτου, στην καρδιά της πόλης. Συμμετείχαν τα στελέχη του Ινστιτούτου καθώς και άλλοι θεσμικοί παράγοντες και επιστημονικοί συνεργάτες των σχετικών δράσεων στο Βελιγράδι, πλουτίζοντας το διάλογο που πλαισίωσε την παρουσίαση.

Την τελευταία διετία, μετά την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Πολυφωνικό Καραβάνι έχει παρουσιαστεί ανάλογα σε σειρά ημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Και ο προγραμματισμός ανάλογων παρουσιάσεων για την επόμενη χρονιά διαρκώς εμπλουτίζεται. Οι παρουσιάσεις συμβάλουν και στην ωρίμανση της σχετικής προσέγγισης της πρακτικής του, με τους όρους και στο πλαίσιο που προϋποθέτουν. Οι παρουσιάσεις αυτές, όμως, κρατούν το χαρακτήρα του πολυφωνικού τραγουδιού σαν ζώσα επιτέλεση - και αυτό αξίζει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει.

Θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση στο Ινστιτούτο και την Ακαδημία, στην Έλενα και την εξαίρετη μεταφράστριά μας. Καλή αντάμωση στα επόμενα.

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ & ΤΣΑΜΠΟΥΝΕΣ

...συνταξιδεύουν χρόνια! Από το 2008 και την Παγκυκλαδική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, για 14 χρόνια πια, το Πολυφωνικό Καραβάνι συννταξιδεύει με τις τσαμπουνοσυνάξεις του Αιγαίου, ένα από τους πιο όμορφους -και ατυπους - θεσμούς της ζώσας παράδοσης. Κάθε χρονιά και σε άλλο νησί και στα δύσκολα στην Αθήνα. Είμαστε, με τα χρόνια, μέρος της κοινότητας των τσαμπουνοσυνάξεων, καταγράφοντας, στηρίζοντας έμπρακτα και πολύτροπα, γλεντώντας με εκατοντάδες μουσικούς και γλεντιστές από όλο το Αιγαίο και όχι μόνο.

Συνταξιδέψαμε, έτσι, σε Άνδρο, Σύρο (δύο φορές), Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σάμο καθώς και στις τσαμπουνοσυνάξεις που έγιναν τρεις φορές στην Aθήνα. Καταγράψαμε το σύνολο των δράσεων, συμμετείχαμε στις συζητήσεις, βοηθήσαμε στην οργάνωση, υποστηρίξαμε τεχνικά όπου χρειάστηκε, ζήσαμε, κυρίως, τα γλέντια, τη χαρά της κοινότητας σαν μέρος της και όχι σαν θεατές. Κι οι τσαμπουνοσυνάξεις δημιουργούν όρους κοινότητας στον χρόνο.

Από αύριο ταξιδεύουμε στην ΤΖΙΑ. Οι τσαμπουνοσυνάξεις επιστρέφουν στο νησί από όπου ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια. Θα είμαστε εκει, να μοιραστούμε τη χαρά της σύναξης μετά από τρία χρόνια πανηδημίας, με όλη τη λαχτάρα και την προσμονή συσωρευμένα να ψάχνουν έκφραση, ρυθμό, τραγούδι και χορό να εκφραστούν. Συλλέγοντας πολύτιμες εμπειρίες και για τα δικά μας ταξίδια με το Πολυφωνικό Καραβάνι.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ - ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ.

Tσαμπούνες, σουραύλια, γκάιντες, τουμπάκια, βιολιά, ζουρνάδες, λαούτα σε μεθυστικό πληθυντικό!

Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης

         

         το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο FB

          FB https://www.facebook.com/polyphoniccaravan

 

          η "ΑΠΕΙΡΟΣ" στο FB

          https://www.facebook.com/polyphoniko.karabani

 

          το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο FB

          https://www.facebook.com/groups/122268124546751/

 

         το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΑΣ στο FB
         https://www.facebook.com/groups/272180286264330/

 

        το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Youtube
        https://www.youtube.com/user/polyphonicfestival 
       https://www.youtube.com/user/api13os 

 

 

 

 

Επικοινωνία

              

          "Άπειρος" 

            Πολυφωνικό Καραβάνι

            Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιου

            Πολύδροσο Θεσπρωτίας, 4410 17

            Πυγμαλίωνος 2, 118 51 Αθήνα

            Τηλ & fax (+30) 210 3310 919

            Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

test

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com